2014/08/07

Dovolená - Leba v Polsku - Den šestý

(07.08.2014)

Budík neúprosně zvoní v 6 hodin ráno. Sam už je touto dobrou normálně vzhůru, ale dnes samozřejmě spí jako dřevo. Rychle snídáme a vyrážíme na dalekou cestu směr Malbork - největší středověký hrad ve střední Evropě. Za 3 hodiny jsme byli na místě.



Dostali jsme na výběr mezi průvodcem v angličtině nebo audio průvodcem. Nakonec se rozhodujeme pro krabičky se sluchátky a vcházíme do hradu. Ani celý týden by nestačil na jeho důkladné prozkoumání a my měli jen zhruba 4 hodiny.


Nachodili jsme v hradních chodbách několik kilometrů, viděli kus nesmírně zajímavé historie a dokonce se nám povedlo se navzájem ztratit. Ještě, že existují mobily. Míša se chtěl podívat kousek dále, ale netušil, že vrátit zpátky se nebude moct stejnou cestou. My jsme ho čekali v hradní katedrále a on nikde. Hledal cestu, jak by se k nám vrátil, ale jednodušší bylo, že jsme ho se Samim dohonili.



Sami si na památku koupil pytlík se zlaťáky od místního rytíře. To bylo něco pro jeho duši. Počítání penízek, to on má moc rád, je to náš malý strýček Skrblík.


Když jsme se dostali z hradu ven, zhodnotili situaci, rozhodli jsme se, že oběd si dáme na místě, pak půjdeme do auta, kde Sami usne a my pofrčíme zpátky do Leby. Vše vyšlo podle plánu, takže cesta zpátky byla super.



V městečku jsme se zastavili pro kebab a hurá do domečku odpočívat. Dnes najeto 500 km, 6 hodin na cestách, ale stálo to za to. Tak zachovalý a rozlehlý hrad jsme neviděli ani ve Skotsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat