2010/07/10

Skotsko & Anglie, 2010 - Den #10 / Scotland & England, 2010 - Day #10

(10.07.2010)

Dnes už jsme opustili náš karavan a jedeme na Rosslynskou kapli (Rosslyn chapel), místo mnoha mýtů a teorií. Tuto kapli můžete znát třeba z filmu Šifra mistra Leonarda. Předpověď na dnešek je pro Skotsko typická - celý den déšť :-( Jsme zvědaví jestli bude v hradu v Edinburghu (Edinburgh castle) dostatek interiérů na prohlídku, abychom nemuseli celý den moknout. No necháme se překvapit :-)


Po příjezdu na Rosslynskou kapli už nám pěkně poprchávalo. Rychle jsme se teda přesunuli dovnitř. Začali jsme shlédnutím pěkného filmu o kapli, který se promítal v nově postaveném návštěvnickém centru.
Dozvěděli jsme se jak o historii, tak i o pověstech a záhadach, které jsou s kaplí spojené. Kaple samotná byla zvenku bohužel schovaná pod lešením, ale interiér stál za to. Kaple byla celkem maličká, ale obsahovala tolik různých vytesávaných sošek a prvků, že by to stačilo i na velkou katedrálu. Po chvíli prohlížení nám začala o kapli vykládat tamní průvodkyně, které šlo velmi dobře rozumět. Její vyprávění bylo velmi zajímavé a my jsme si ho užili. Bohužel jsme se pak museli přesunout k busu kvůli plánovanému odjezdu a nestihli jsme si prohlédnout všechny prvky, o kterých se průvodkyně zmiňovala. (Mimochodem bohužel z Rosslynské kaple nemáme žadnou fotku a fotky v tomto příspěvku jsou z Edinburghu..)


Následoval přejezd k Edinburghskému hradu, kde opět pršelo. Začali jsme s prohlídkou a exteriéry střidaly velmi pěkně připravené interiéry. Trošku sjme se báli, jestli nebudou řešeny stylem Stirlingu, který nás velmi zklamal a kde v interiérech nebylo krom pár malých výstavek nic. V Edinburghu to ale bylo jiné kafe :-)
Prošli jsme několik muzeí vojenství, věznice (středověkou i novější) a krásnou expozici skotské historie spojené s korunovacemi. Úžasné byly také korunovační klenoty, které byly uloženy v místostni podobné velkému sejfu.



Když jsme všeho nabažili do sytosti, vydali jsme se do centra města. Bohužel stále pršelo a tak jsme si město moc neužili. Kešek v našem okolí moc nebylo, ale alespoň jsme navštívili obchod s kilty, kde si Maki pořídila pěknou skotskou sukni. Legrace byla, že prodavač oblečený celý ve skotském (kilt, čepice, atd...) nebyl Skot ale Čech :-)


Po nákupu jsme pokračovali dále do centra a naším dalším cílem bylo obstarání nějakého jídla. Prvně jsme zhltli "homerovské" koblížky a pak jsme se ještě dojedli bagetou se sýrem (jako tenkrát v Paříži). Poprvé jsme také dostali nazpátek skotskou bankovku, tak jsme zvědaví jesli ji udáme.



Dále jsme ve městě bloumali, snažili se odlovit alespoň nějakou tu mikrovku, ale jelikož byla všude spousta lidí a stále pršelo, tak jsme navštívili jen několik míst. Naneštěstí nám do toho skákal signál a nebo jsme posléze doma zjistili, že kešky, které jsme hledali byly zrovna pryč :-( Z Edinburghu tedy odjíždíme se skórem 0 kešek a čeká nás noční přejezd do Londýna.


Zitřek bude opravdu náročný, už se pomalu těšíme domů...

Žádné komentáře:

Okomentovat