2010/07/07

Skotsko & Anglie, 2010 - Den #7 / Scotland & England, 2010 - Day #7

(07.07.2010)

Opět jsme v 8:00 vyjeli autobusem z kempu a naším dnešním cílem bylo městečko St.Andrews. S Maraskem jsme se domluvili, že se hned od začátku trhneme a projdeme si město podle svého. Oželeli jsme návštěvu hradu, ale za to jsme se podívali na jiná zajímavá místa..


Nejprve jsme vyrazili na kešku do jedné úzké uličky, ale objevit se nám ji nepodařilo. Protože času nebylo nazbyt, hledání jsme vzdali a vydali jsme se k hradu. Usoudili jsme, že dávat 5 liber za hodinovou prohlídku (víc bychom nestihli) nemá cenu.

Nedaleko od hradu měl být barometr a u něho samozřejmě další keška :-)
Nejprve jsme objevili zmíněný barometr a po chvilce Maki našla kešku v neobvyklé krabičcce na spodu poštovní schránky. Rychle jsme se zapsali a hurá ke katedrále.

Když jsme došli k pozůstatkům katedrály, žašli jsme, protože to bylo něco impozantního. Atmosféru dokresloval oceán a křičení racků. I počasí nám přálo, takže diky fotkám můžete něco z atmosféry nasát také vy.


Maki si moc přála smočit nohy v oceánu a tak jsme se vydali směrem k písečné pláži.
Cestou jsme si ale udělali malou zastávku - samozřejmě na kešku. Ta byla opravdu originální a její nález potěšil naše kačeří srdíčka. Logbook se totiž skrýval v dutince uprostřed šroubu, který byl součástí zábradlí. Navíc byl z tohoto místa nádherný výhled na městský přístav a molo.

Po kešce jsme pospíchali k pláži, kde se Maki vrhla do písku a zkusila jakou teplotu má voda. Byla pěkně ledová a slaná :-) Cestou posbírala i pár mušliček na památku. Pak pořádně oprášila nožky od písku a s Maraskem pokračovali centrem města k další skrýši.
Ta se nacházela v areálu kolejí St.Marry. Její hledání nám dalo docela zabrat, ale nakonec Marasek krabičku objevil. A protože to byla konečně krabička o velikosti větší než micro, dali jsme do ní i travel bug, který jsme vezli z České republiky.

Potom už zbyl jen čas na pár fotek golfového hřiště. St.Andrews je totiž kolébkou golfu a je zde i jeho muzeum.



Po focení jsme jeli busem dále směrem Glamis Castle. Na tomto hradě strávila dětství královna matka. Rozhodli jsme se, že se tentokrát podíváme i do interiérů a nelitovali jsme. Prohlídka s milou paní průvodkyní opravdu stála za to. Viděli jsme jídelnu, místnosti, které obývala královna matka a dokonce i domeček pro panenky, s kterým si hrála a který byl přesnou replikou části zámku. Tajnou místnost, která má na zámku podle legendy být, jsme neobjevili.


Po prohlídce interiérů jsme si ještě prošli italské zahrady s úžasnými "zastřešenými" alejemi. Na přilehlé louce jsme opět potkali highland cattle (chlupaté krávy) a měli tam i malinké telátka. Byla moc roztomilá a neohrabaná.


Zpátky v Blairgowrie jsme byli brzy a tak jsme se vydali ještě na jednu kešku. Před tím než jsme vyrazili, zkusili jsme v místním bistru bacon roll, neboli housku se slaninou. Bylo to docela dobré. Pak už jsme šli do pořádného kopce, nahoře se skrývala keška, ale taky nádherný výhled na protější kopec, na kterém byl náš kemp s karavany. Marasek pak chtěl jít odlovit ještě jednu krabičku, ale Maki se už vůbec nechtělo, takže zašli nakoupit do místního Tesca a šli zpátky do karavanu.


Ještě jedna poznámka tak trošku pod čarou. Náš průvodce si myslí, že jsme sem přijeli nakupovat, protože nás v každém městě nejprve upozorní na to, kde najdeme Tesco (případně podobný typ supermarketu). Bohužel někteří lidi tu opravdu přijeli kvůli tomu, protože pokaždé dorazí k autobusu s plnými igelitovými taškami. Nákup jak na 14 dní, musíme se smát vždycky, když to vidíme.


Marasek včera viděl v televizi recept na úžasnou mňamku, kterou si určitě taky někdy uděláme.
Česnek ugrilujeme a rozpečené stroužky vymačkáme a utřeme se solí a olivovým olejem. Pastu natřeme na rozkrojené bagety a poklademe kolečky kozího sýra. Dáme zapéct do trouby. Dobrou chuť!

1 komentář: